Hur kan musik hjälpa oss att slappna av?

I alla tider har musik skapat, förmedlat och förstärkt känslor. Vi blir piggare när vi lyssnar på en glad låt och känner oss mer positiva till livet. När du sätter på en powerlåt på gymmet så känner du dig oövervinnerlig. Ett mjukt pianospel kan få dig att känna ett inre lugn och ge dig ro i sinnet. Hur fungerar det egentligen? Kan musiken hjälpa dig att stressa mindre?

Hjärnvågor är din rytm

Din hjärna arbetar hårt varje dag för att andas, skratta, fokusera och gå. Den arbetar från morgon till kväll med att få dig i rätt sinnesstämning för rätt uppgift. Vi ska inte bli alltför tekniska, men det är riktigt häftigt att veta hur hjärnan fungerar. När du vill göra något så skickas det elektriska signaler med hjälp av neuronerna i din hjärna. De här signalerna är precis som rytmen i en melodi, och kallas för hjärnvågor. Det finns fem allmänt erkända hjärnvågor, eller hjärnrytmer, och du behöver en balanserad dos av alla fem för att må bra. Till exempel så aktiveras en typ av hjärnrytm när du ska sova, och en helt annan när du tränar. Så hur fungerar det när du ska slappna av?

De två typer av hjärnvågor som är kopplade till avslappning heter Theta och Alfa. Theta är ofta kopplad till djup meditation, och ibland precis innan du vaknar från en djup sömn. Den är också kopplad till nya upplevelser, som när du lär dig något nytt eller när du kommer in i ett nytt rum. Alfa är mer kopplad till vanlig avslappning, som att sitta i soffan och titta på Netflix och att återhämta sig.

Det pågår mycket forskning på hur och om man kan manipulera hjärnvågor. Men ett som är säkert är att musik helt klart påverkar dig.

Det är rytmen som gör det!

Det finns många olika tankar om vad som har bäst resultat. En del hävdar att binaurala slag, eller beats som det kallas på engelska, är lösningen. Binaurala slag är när du lyssnar på två liknande men olika ljud i varsitt öra. Resultatet av det här blir att din hjärna registrerar mellanskillnaden av ljuden, ett väldigt lugnt tempo, och gör dig lugnare. Det finns många olika ljudslingor att lyssna på via YouTube och Spotify, så det kan helt klart vara värt ett försök.

Forskare har också upptäckt att vi slappnar av när vi hör musik med cirka 60 slag i minuten.

Bland annat flöjtspel, trummor, keltisk musik, indiska stränginstrument och musik från ursprungsamerikanernas kultur kan få dig att slappna av. Ljudet av åska, regn och andra naturljud kan också hjälpa till.

För att testa, så lägg dig i en avslappnad position med ett ljud du känner dig lugn av i ungefär 45 minuter, och se om du känner dig mer avslappnad efteråt.